Riba? Molim vas, mene preskočite!

Zdravo je hraniti se, skupo? Točno, ali donekle. Točno pogotovo uz najavu naše vrle vlade da hrana ponovno poskupljuje. A i benzin, a to će opet poskupiti i hranu. Ili su to već uračunali i uzeli u obzir? Ili je to sve već jedan začarani krug u kojem se ne vidi kraj (jer krugovi ga i nemaju, čak i kad nisu začarani…)? No, dobro, okanimo se tužne svakodnevice.

Pokretna ribarnica Lorenza Magnifica

Donedavno nisam voljela jesti ribu. Dolazila je u obzir samo sitnija, plava riba- i to bi bilo to. Bila su tome dva osnovna razloga: prvi – bijela riba bila mi je dosadna! Recepti uvijek jedni te isti- na gradele, u pećnici, lešo, panirana, češnjak, peršin i to je to. Moja mama je veliki ribolovac i ribokusac i sjećam se s kojim me zgražanjem jednom pogledala kad sam krasan, bijeli, riblji filet posula listićima bosiljka, a kao prilog uzela kuhanu rižu polivenu soja umakom. (Nije to bio nikakav recept, samo trenutni revolt!) Bilo je to svetogrđe pod njenim krovom! Ma da se razumijemo, ja volim ribu na gradele i sad bih, vjerojatno jer u ovom trenutku gradele nemam, sve dala za jednu “običnu” ribu na gradele, divna je to hrana, ali nervira me što smo se tako ograničili. Jer recite pošteno- nećete li u većini naših restorana dobiti upravo to- gradele, pećnica, lešo, panirana, češnjak, peršin i priči kraj? A s ribom se zapravo može- svašta! I onda će vam netko “pojasniti”- e, ali to je mediteranska kuhinja! No, ja mislim da nije. Mislim, u neku ruku jest, ali ona je i toliko puno više od toga. Mi se busamo i zakljinjemo u mediteransku kuhinju, no realno- koliko je imamo na svojim jelovnicima? Koliko puta mjesečno, tjedno uopće jedemo ribu? A ribarnice znaju biti vrlo jeftina mjesta, kad smo već kod skupe hrane i neimaštine. K tomu, ima li ljepšeg nego zakoračiti u vrevu, mirise i ljepotu ribarnice?

Drugi razlog mom izbjegavanju ribe posve je banalan- mrzim čistiti ribu. Ali sreća me namjerila na muškarca (Bog ga blagoslovio!) kojem je nepojmljivo da bi žena čistila ribu- sirovu, a ni spremljenu.

Za danas jedan jednostavan i divan riblji receptić Jamiea Olivera (u njegovim kuharicama riblji recepti nikada nisu dosadni! Štoviše, možda su mu čak i najinteresantniji. Slaže se čak i moj suprug kojem je sveto pismo kuharica Sapori de Dalmazia. No i ona je upravo dokaz da je dalmatinska kuhinja puno više od onoga što nude naši restorani..). Ovo je malo modificiran osnovni recept, ali najviše zbog trenutne situacije u frižideru (nisam imala sušene rajčice iz originala, a i ne volim ih baš.), a ne volim u sve niti stavljati čili kao što to čini Jamie. K tome, ovo je jelo prilično jeftino, a to je danas nezanemariv dodatak.

I uključuje paštu, a ja volim paštu!

Špageti s friganom triljom, rajčicama, peršinom i maslinama 

Za dvije osobe:

  • dvije srednje velike trilje (može bilo koja sitnija, bijela riba)
  • šaka maslina, crnih i zelenih radi šarenila (uzmite neke slanije crne masline- kalamate ili pečene, ali onda pazite kod dodavanja soli u jelo)
  • 1 srednje velika rajčica ili šaka pomodorina
  • pola čaše bijelog vina
  • maslinovo ulje- 3 velike žlice
  • sol, papar po volji
  • 1 češanj češnjaka
  • svježi peršin
  • špageti (De Cecco su često na sniženju, a najbolji su)

Ribu poprižite na maslinovom ulju u većoj tavi, a kad je gotova izvadite je na tanjur da se hladi. Grubo nasijecite rajčice i odkoštene masline pa ih bacite na isto ulje na kojem se pekla riba. Pirjajte ih nekoliko minuta (dok rajčice ne svenu), a zatim dodajte sitno sjeckani češnjak (pazite da ne posmeđi, postat će gorak!). Ulijte vino i kuhajte na tihoj vatri otprilike 3 minute dok se umak malo ne reducira (moram reći da sam alergična na pomodne, kulinarske izraze tipa reduciranje, sljubljivanje, tekstura i tostiranje…, ali eto ne možeš ih izbjeći. Eh…). U međuvremenu skuhajte paštu, pazeći na minutažu s kutije (imajte u vidu da se pašta kuha i nakon što ste je izvadili iz vode, ako je niste ohladili, a nema gore od raskuhane pašte. Osim možda raskuhana riža…). U ovom slučaju možete kuhati i minutu manje. Sada očistite ribu i raskomadajte je, a komadiće dodajte rajčicama i maslinama. U sve umiješajte paštu, pospite peršinom (peršin uvijek na kraju, njegov mi je okus najfiniji kad ostane termički neobrađen) i pustite koju minutu da odstoji kako bi se okusi fino povezali (sljubili?) s tjesteninom.

Dobar vam tek!

Oglasi
Ovaj unos je objavljen u Hrana i druge riječi, Riba, Slatko, Tjestenina i označen sa , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s