Zašto se Francuskinje ne debljaju?

Danas sam inspirirana ljupkom knjigom Zašto se Francuskinje ne debljaju!

Ta knjiga je nekako romantična: dobro se osjećate dok je čitate i sve vam se po pitanju dijeta i mršavljenja čini jednostavim, štoviše, čitajući je, već se i osjećate vitkima. Dobro, pretjerujem, ali zapravo je puna životnih istina i dobrih savjeta, ali i stila, nostalgije, priča iz djetinjstva, ma sve u svemu vrlo šarmantna i prepuna zgodnih recepata.

Sve je u ravnoteži, kaže autorica i ja bih se s njom složila. Ili što bi rekao jedan kolega – s hranom je kao s lijekovima- razlika između otrova i lijeka je ponekad samo u- dozi! I ne mislim čak tu samo na veličinu porcije koju ćete pojesti, već i na to koliko je u kuhinji tanka linija između pretjerivanja (svake vrste) s jedne strane i maštovitosti i raznolikosti s druge.

Meni se na prvi pogled svidio recept za remuladu od celera pa sam ga odlučila što prije isprobati i – pun pogodak! Osim što je ukusna, dobro se drži u frižideru čak nekoliko dana, a može poslužiti i kao namaz i kao prilog, ručak, večera, doručak. Kako sam ga jednu večer jela kao prilog predivno mariniranim pečenim pilećim prsima, prema receptu iz iste knjige, onda danas donosim oba recepta. Jednako su jednostavna, brza i fina.

Remoulade od korijena celera

Sastojci

  • 1 srednje veliki korijen celera
  • 1 žlica limunovog soka
  • 2 žlice sitno sjeckanih krastavaca
  • 1 žlica sitno sjeckanog peršina
  • 1 žlica vinskog octa, može i balzamični
  • 1 žličica dijonskog senfa
  • majoneza
  • sol, papar

Celer naribajte i začinite limunovim sokom da ne potamni. Dodajte sitno sjeckane krastavce i peršin, senf i ocat te dobro promiješajte. Začinite soli i paprom. Na koncu dodajte onoliko majoneze da bi se sastojci dobro povezali. (otprilike 3/4 vrećice). Poslužite na nekom finom kruhu sa sjemenkama, ali može na primjer i na krekerima. Kad malo odstoji, još je bolja. Pazite da ne pretjerate s limunom i octom, što se meni dogodilo jednom prilikom i nije baš naročit rezultat…

Pileća prsa u ružmarinu i limunovom soku

Sastojci

  • pileća prsa (ja uzmem jedna jer je u pitanju domaća kokoš pa su prilično velika, a vi uzmite onoliko koliko planirate pojesti)
  • sok 1 limuna
  • 2 češanja češnjaka
  • nekoliko žlica maslinovog ulja

Pileća prsa sa kožom i kostima popaprite i posolite. Začinite sitno sjeckanim češnjakom i ružmarinom (može i sušeni ružmarin), maslinovim uljem i sokom limuna. Ostavite da odstoji najmanje dva sata u frižideru. Zatim je izvadite i pustite da malo odstoji na sobnoj temperaturi, a potom pecite u pećnici na 180 stupnjeva, povremeno okrećući. Ukoliko vam se učini da se osušila, podlijte s malo vode, ali ne pretjerujte. Ispečenu je možete narezati na ploške debljine pola centimetra i dobro umočiti u sok koji je pustila pri pečenju. Izvrsna je i hladna sutradan, pogotovo na primjer u sendvičima s remuladom od celera.

 

Dobar tek!

Oglasi
Ovaj unos je objavljen u Doručak, Hrana i druge riječi, Piletina, Salate, Slano i označen sa , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s