Pašta s keljom- tko se usuđuje?

Ovakvo zahlađenje traži odmah i neku pravu, zimsku namirnicu. Odabrala sam kelj, ali recept  baš nekako i nije zimski. Da mi je netko rekao (prije nego sam probala)- pašta s keljom, rekla bih mu- ti nisi normalan! Slučajno sam recept vidjela na televiziji i bila je to ljubav na prvi pogled, odmah mi se svidio! U suprotnom, da nisam na svoje oči vidjela tu ludo kričavu zelenu boju pirjanog kelja, ne bih ga nikad isprobala. Kelj je za mene uvijek bio nešto dosadno, teško, raskuhano, mrtvački maslinaste boje, granično odbojnog i neugodnog mirisa, uvijek u nekakvim varivima, ćušpajzima (?!), maneštrama, na lešo (ajme majko) i sl. E pa može to i drukčije.

Recept je modifikacija Jamie Oliverovog, mjestimično tj. u nekim mojim varijacijama- neprepoznatljiva. Naime, u originalu se radi s mozzarellom, ali je onda malo presuh i neslan pa sam dodala ABC sir, a neki put i sasvim izbacim mozzarellu i stavim samo ABC sir. U originalu su pinjoli, ali se kod nas prodaju po takvoj cijeni da ti pamet stane, a često ih se ne može niti naći pa ako niste bogati, ne živite blizu Trsta gdje su pinjoli u pol cijene ili ih niste voljni brati i čistiti, možete ih i izbaciti iz recepta iako je s njima bolji, ali ne baš neizrecivo bolji. I to bi bilo otprilike to!

Tjestenina s keljom, šunkom, sirom i pinjolima

Sastojci

  • 1 manja glavica kelja
  • kuhana hamburger panceta ili šunka kao što je vratina: 15 dkg
  • 1 mozzarella i/ili 1 mali ABC sir
  • šaka ribanog parmezana
  • maslinovo ulje
  • 1 češanj češnjaka
  • sol, papar, majčina dušica
  • pol šake pinjola
  • tjestenina, najbolje nekakvi špageti, ali mogu i neki pužići, penne i sl.

Ja obično ovo pripremam u woku ili nekoj velikoj, dubokoj tavi. Prvo pržite pinjole dok ne zamirišu i ne postanu zlatni. Pazite da ne zagore. Kelj operite i narežite na trakice. Slaninu i/ili šunku narežite na kockice i popržite na maslinovom ulju. Kada dobije zlatno-smeđu boju dodajte češnjak, ali vrlo kratko, a zatim ubacite kelj. Kelj pirjajte na laganoj vatri, po potrebi dodajte još malo ulja. Kelj će uvenuti, ali ostati hrskav i to za otprilike 10-15 minuta. Začinite majčinom dušicom, paprom i soli (oprezno sa soli jer su slani i ABC sir i panceta!) U međuvremenu zakuhajte vodu i skuhajte paštu prema uputi s pakiranja. Kad je pašta skuhana, ostavite malenkost vode u kojoj se kuhala. Dodajte kelju mozzarellu nasjeckanu na kockice. Paštu prvo uspite u zdjelu i pomiješajte s 1 malim pakiranjem ABC sira, a zatim sve dodajte kelju i dobro promiješajte. (ako ste se odlučili samo za mozzarellu, ovaj dio s ABC sirom preskočite i paštu direktno dodajte kelju.) Ukoliko vam se jelo čini presuhim, dodajte malo vode u kojoj se kuhala pašta, ali oprezno da ne pretjerate, samo žlicu, dvije! Poslužite posuto ribanim parmezanom.

Dobar tek!

Oglasi
Ovaj unos je objavljen u Hrana i druge riječi, Slano, Tjestenina i označen sa , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s