Souffle od čokolade s cijelom narančom

Kad smo bile klinke, moja prijateljica Barbi i ja obožavale smo jesti jaffa kekse. One od Crvenke, u plavoj kutij (ima ih i danas, premda mi nekako više nisu tako fini). U to doba socijalističkih osamdesetih u kojima su carevale šećerne table, bio je to zapravo rijetko dobar keks. Uz Domaćicu, valjda jedini. Ako uzmete u obzir one neke gadne vafl štapiće punjene s roza falšom kremom od jagoda i odvratne limun napolitanke, i nije bilo velikog izbora. (Inače nisam nikad bila fan napolitanki, a one ionako nisu drugo do hrpa margarina.) Uglavnom, nas smo dvije imale nekakav svoj ritual pa bi taj jedan keks jele predano i satima. Rasčlanjivale smo ga na dijelove: prvo bi pogrickale “obod”, onda bi pažljivo zgulile sloj čokolade s naranče. Nakon toga bi naranču skinule i ostavile po strani, pojele onaj komad biskivta koji je bio ispod nje, sasvim bezukusan i na koncu bi uživale u onom ostavljenom komadiću “naranče”. I onda opet sve ispočetka. Ne znam zašto smo to baš tako jele, ustvari je stoput lošije i ne sjećam se tko se toga prvi sjetio, ali vjerojatno da nam keksi dulje traju. Od tad pa do dana današnjeg je obožavam jaffa kekse, a kombinacija čokolada – naranča još uvijek je jedna od mojih favorita! (uz čokolada – banana i čokolada – jagoda; tešo se mogu odlučiti!) Ipak, današnji recept nisu jaffa keksi, već Jamie Oliverov “jaffa” puding!

Puding od čokolade s cijelom narančom (on to zove puding, meni je to souffle; što god bilo – fino je!)

Sastojci

    • 8 dkg maslaca
    • 55 g crne čokolade
    • 17 dkg brašna
    • 1 prašak za pecivo
    • 5 dkg kakaa u prahu

 

  • 17 dkg šećera
  • 2 jaja
  • 2-3 žlice mlijeka

Za nadjev

  • 1 naranča
  • 8 dkg putra
  • 8 dkg šećera

Cijelu naranču kuhajte u kori 10 minuta.

U međuvremenu zamastite posudu za souffle od 1,5 L. Na pari otopite putar i čokoladu. Pomiješajte jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta; dodajte im mlijeko. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i kakao, a zatim ih dodajte smjesi s čokoladom; potom sve dodajte jajima. Zapravo njemu izgleda nije bitan redosljed miješanja sastojaka. Negdje sam čitala da se kod soufflea po definiciji posebno tuku žutanjci, a posebno bjelanjci u snijeg, no on tako ne navodi i svejedno ispadne dobro. Ako vam se smjesa čini pregusta, dodajte koju žlicu mlijeka više.

S dvije trećine mješavine prekrijte dno posude. Kuhanu naranču ocijedite, obrišite, a zatim je udubite u sredinu tijesta. Pospite je šećerom i obložite oko nje putar, a zatim prekrijte ostatkom smjese. Meni je naranča virila iz smjese koje nema baš previše, ali ne brinite jer se tijesto digne u toku pripreme i skoro pa ju pokrije, a i zgodno je kad viri, onako narančasta.

Sada posudu  prekrijte papirom za pečenje, a preko njega aluminijskom folijom. Uronite je u veću zdjelu u kojoj je voda koja će dopirati do otprilike polovice visine posude u kojoj je souffle. Kuhajte na laganoj vatri, polupoklopljeno, otprilike dva sata. Povremeno provjerite da nije voda ishlapjela pa dolijte po potrebi još. Kad je gotovo, iskrenite naopako na tanjur za posluživanje.

Ne brinite, kriške naranče režu se vrlo lako. Obavezno poslužite sa kuglicom sladoleda od vanilije ili barem tučenim slatkim vrhnjem. Souffle bi se trebao jesti topao, ali odličan je i kad je hladan.

Slike nisu naročito ispale, ali jako smo se žurili što prije pojesti pa se nisam stigla baviti još i fotografijom koja mi i inače nije jača strana.

Dobar vam tek!

Oglasi
Ovaj unos je objavljen u Hrana i druge riječi, Slatko i označen sa , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

3 odgovora na Souffle od čokolade s cijelom narančom

  1. bobocka18 napisao:

    divno…zaboravila si spomenuti marcipan iz Opere…i on je bio dobar, posebno onaj romb u sredini

  2. Marnie1312 napisao:

    Točno! Ajme, skroz zaboravila! I oni što su bili čokoladni sa s ugraviranim cvjetićem, a unutra je bila neka voćna želatina/krema, sjećaš se toga? Znaš da se iste onakve marcipane može kupiti na dek u Krašu?

  3. Rijecka p napisao:

    Tu i tamo kupim jaffa……….i jedem ih skoro na isti nacin….rasclanjen na dijelove, dio rituala je ona zelatina od narance na mom jeziku, i obavezno se izbeljim nekom…..ha…ha

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s