Riblji složenac

fotografija (4)Pusta rasprava oko zadravstvenog odgoja. Problem su im homoseksualci i samozadovoljavanje; ma dajte! Iz prve ruke vam kažem- mi smo zdravstveno sasvim neodgojena zemlja, a “zdravstvena prosvijećenost” već u samom pojmu sadrži kompliment koji ne zaslužujemo. I to nema nikakve veze s gay pride-om, puno je banalnije. Bi li mi npr. netko rekao što ga nagna da ode doktoru zbog temperature 37 i peckanja u grlu koji traju od jutros (isključujem klince koji dolaze žicati ispričnice)? Ili pak dolazak zbog suhog kašljucanja koje je počelo sinoć? Je li zbilja neophodno dojuriti u ambulantu s desetogodišnijim dječakom koji je pao u parku i izgrebao koljena? Trebate li pregled kardiologa zato jer tako misli vaša susjeda (ta i ona je bila!) ili pak prijateljica od nećakinje gospođe kod koje kupujete voće, a koja radi kao pomoćno osoblje na polUklinici (Riječ polUklinika umjesto poliklinika jasno označava da to nije cijela klinika već samo jedna polovica?!)? I uopće, odakle ta opsjednutost doktorima? (koje usput svi i mrze jer to su korumpirane ubojice u bijelom, zar ne?) Pa tek tabletomanija! Magična tableta koje liječi sve tako da sami ne moramo poduzeti apsolutno ništa. Odakle misao da svaka naša senzacija jest nekakav simptom, ergo i bolest i da ona nužno ima neko obrazloženje/rješenje koje pod hitno morate dobiti? ( kruljenje u trbuhu je nekad samo- kruljenje u trbuhu!) Na koncu, zbog čega nismo opsjednuti zdravljem na jednak način na koji nas opsjedaju “potencijalne” bolesti? Jeste li ikada čuli za Andriju Štampara, tog istinskog hrvatskog velikana? (znate li čime se bavio i znate li npr. da je bio jedan od osnivača Svjetske zdravstvene organizacije, iako on nije ” hrvatski brand”? Umjesto njega to su Severina i Todorić.) Lijekovi za masnoće, lijekovi za osteoporozu, raznorazne slične bolesti koje je samo za vas osmislila farmaceutska industrija ne bi li na vama okretala milijune.
A za sve nuspojave- upitajte svog liječnika i ljekarnika (izgovoreno brzinom od sto na sat i napisano mikro slovima, ako je moguće- nevidljivom tintom), jer ONI peru ruke. Zar u 21. stoljeću još uvijek ne znate da gripu, prehladu i druge virusne bolesti ne liječe antibiotici?! (od jučer mi curi nos- A NIJE MI DALA ANTIBIOTIK!!) I ne-daj-boze-da-mi-temperatura-skoči-na-vrtoglavih-37,2-odmah-tri-Maxflua-i-kod-doktora-!; (povišena temperatura do 38,5 naš je sjajni obrambeni mehanizam protiv bolesti!) Gdje vi živite? Zar zaista više vjerujete TV reklamama, Gregoru i Janku (koji su nota bene, ovce!),  umjesto zdravom razumu i iskustvu vaših baka i nona? Baš jučer se opekoh na vruću paru, boljelo je…uh! Ali bolje od Dermazina pomogao je savjet moje pokojne bake Mace- kožica sa ljuske jajeta.

Ne želim ni spekulirati o postotku, ali dobar dio pacijenata u ambulante dolazi apsolutno za bezveze i uzima vrijeme (i novac) stvarno bolesnima i nema minimum minimuma zdravstvenog odgoja i obrazovanja. Jovanović i onaj pop (zaboravih ime našem uvaženom crkvenom poglavaru, eto toliko je već sad povijesno značajan…) i sporni kurikulum s tim veze nemaju.

fotografija (5)Ali zato ću ja danas djelovati zdravstveno prosvjetiteljski. Jedete li uistinu dvaput tjedno ribu? Hej, mediteranska nacijo na brdovitom Balkanu, gdje se skrivaš? I ne tlapite mi o skupoći; ima i bijele ribe po pristojnim cijenama kad već nismo hrvatski Ministar pa se za naporan dan ne možemo nagraditi platim orada i brancina.Ovo jelo ima trostruki bonus:
1. brzinsko je,
2. uključuje ribu,
3. možete ga podvaliti onima koji se kunu da baš ne vole ribu, a to su vrlo često djeca.
 

Riblji složenac

Sastojci

  • pola kg filetirane bijele ribe 
  • nekoliko šaka svježeg špinata
  • dva jaja
  • 4 mala krumpira
  • 1 mala kapula
  • 2 manje mrkve
  • 2 kisela vrhnja
  • sol, papar
  • češanj češnjaka, malo peršina

Originalni recept je Jamie Oliverov, ali uz neke sitne izmjene.

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva C. Ribu uvaljati u kukuruzno brašno. Može i obično, oštro brašno, ali meni se više sviđa kukuruzno. Ispržiti na maslinovom ulju, te ocijediti na papirnatom ubrusu, a potom prekriti dno vatrostalne posude. Istovremeno staviti kuhati krumpire u kori skupa s jajima, a povrh zdjele u kojoj se kuhaju, na pari skuhajte špinat. Ogulite krumpir i jaja. Na ribu prvo posložite tanke ploške kuhanih jaja, a zatim sav špinat. U tavi u kojoj ste pržili ribu na tihoj vatri popržite sitno sjeckani luk i mrkvu. Pred kraj protisnite i dodajte režanj češnjaka. Kad je povrće uvenulo, dodajte vrhnje i malo vode. Začinite sa soli i paprom. Dobivenom smjesu prekrijte ribu, jaja i špinat. I na koncu, oguljeni krumpir grubo razlomite prstima, začinite maslinovim uljem, soli, paprom, sjeckanim peršinom. Krumpir razbacajte po vrhu složenca. Stavite u pećnicu na pola sata dok se krumpir ne zapeče

Dobar tek!

fotografija (7)
Ovaj unos je objavljen u Hrana i druge riječi, Riba, Slano i označen sa , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na Riblji složenac

  1. bobocka18 napisao:

    Dobar je. Imas puno tipfelera u tekstu. I onaj dio.. Kupila sam ribu potajice od svoje obitelji…promijeni. Ispada da si je od njih kupila

    10. 5. 2013., u 11:58, “Dok kuham…” napisao:

    > >

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s