Pusta rasprava oko zadravstvenog odgoja. Problem su im homoseksualci i samozadovoljavanje; ma dajte! Iz prve ruke vam kažem- mi smo zdravstveno sasvim neodgojena zemlja, a “zdravstvena prosvijećenost” već u samom pojmu sadrži kompliment koji ne zaslužujemo. I to nema nikakve veze s gay pride-om, puno je banalnije. Bi li mi npr. netko rekao što ga nagna da ode doktoru zbog temperature 37 i peckanja u grlu koji traju od jutros (isključujem klince koji dolaze žicati ispričnice)? Ili pak dolazak zbog suhog kašljucanja koje je počelo sinoć? Je li zbilja neophodno dojuriti u ambulantu s desetogodišnijim dječakom koji je pao u parku i izgrebao koljena? Trebate li pregled kardiologa zato jer tako misli vaša susjeda (ta i ona je bila!) ili pak prijateljica od nećakinje gospođe kod koje kupujete voće, a koja radi kao pomoćno osoblje na polUklinici (Riječ polUklinika umjesto poliklinika jasno označava da to nije cijela klinika već samo jedna polovica?!)? I uopće, odakle ta opsjednutost doktorima? (koje usput svi i mrze jer to su korumpirane ubojice u bijelom, zar ne?) Pa tek tabletomanija! Magična tableta koje liječi sve tako da sami ne moramo poduzeti apsolutno ništa. Odakle misao da svaka naša senzacija jest nekakav simptom, ergo i bolest i da ona nužno ima neko obrazloženje/rješenje koje pod hitno morate dobiti? ( kruljenje u trbuhu je nekad samo- kruljenje u trbuhu!) Na koncu, zbog čega nismo opsjednuti zdravljem na jednak način na koji nas opsjedaju “potencijalne” bolesti? Jeste li ikada čuli za Andriju Štampara, tog istinskog hrvatskog velikana? (znate li čime se bavio i znate li npr. da je bio jedan od osnivača Svjetske zdravstvene organizacije, iako on nije ” hrvatski brand”? Umjesto njega to su Severina i Todorić.) Lijekovi za masnoće, lijekovi za osteoporozu, raznorazne slične bolesti koje je samo za vas osmislila farmaceutska industrija ne bi li na vama okretala milijune.
A za sve nuspojave- upitajte svog liječnika i ljekarnika (izgovoreno brzinom od sto na sat i napisano mikro slovima, ako je moguće- nevidljivom tintom), jer ONI peru ruke. Zar u 21. stoljeću još uvijek ne znate da gripu, prehladu i druge virusne bolesti ne liječe antibiotici?! (od jučer mi curi nos- A NIJE MI DALA ANTIBIOTIK!!) I ne-daj-boze-da-mi-temperatura-skoči-na-vrtoglavih-37,2-odmah-tri-Maxflua-i-kod-doktora-!; (povišena temperatura do 38,5 naš je sjajni obrambeni mehanizam protiv bolesti!) Gdje vi živite? Zar zaista više vjerujete TV reklamama, Gregoru i Janku (koji su nota bene, ovce!), umjesto zdravom razumu i iskustvu vaših baka i nona? Baš jučer se opekoh na vruću paru, boljelo je…uh! Ali bolje od Dermazina pomogao je savjet moje pokojne bake Mace- kožica sa ljuske jajeta.
Ne želim ni spekulirati o postotku, ali dobar dio pacijenata u ambulante dolazi apsolutno za bezveze i uzima vrijeme (i novac) stvarno bolesnima i nema minimum minimuma zdravstvenog odgoja i obrazovanja. Jovanović i onaj pop (zaboravih ime našem uvaženom crkvenom poglavaru, eto toliko je već sad povijesno značajan…) i sporni kurikulum s tim veze nemaju.

1. brzinsko je,
2. uključuje ribu,
3. možete ga podvaliti onima koji se kunu da baš ne vole ribu, a to su vrlo često djeca.
Riblji složenac
Sastojci
- pola kg filetirane bijele ribe
- nekoliko šaka svježeg špinata
- dva jaja
- 4 mala krumpira
- 1 mala kapula
- 2 manje mrkve
- 2 kisela vrhnja
- sol, papar
- češanj češnjaka, malo peršina
Originalni recept je Jamie Oliverov, ali uz neke sitne izmjene.
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva C. Ribu uvaljati u kukuruzno brašno. Može i obično, oštro brašno, ali meni se više sviđa kukuruzno. Ispržiti na maslinovom ulju, te ocijediti na papirnatom ubrusu, a potom prekriti dno vatrostalne posude. Istovremeno staviti kuhati krumpire u kori skupa s jajima, a povrh zdjele u kojoj se kuhaju, na pari skuhajte špinat. Ogulite krumpir i jaja. Na ribu prvo posložite tanke ploške kuhanih jaja, a zatim sav špinat. U tavi u kojoj ste pržili ribu na tihoj vatri popržite sitno sjeckani luk i mrkvu. Pred kraj protisnite i dodajte režanj češnjaka. Kad je povrće uvenulo, dodajte vrhnje i malo vode. Začinite sa soli i paprom. Dobivenom smjesu prekrijte ribu, jaja i špinat. I na koncu, oguljeni krumpir grubo razlomite prstima, začinite maslinovim uljem, soli, paprom, sjeckanim peršinom. Krumpir razbacajte po vrhu složenca. Stavite u pećnicu na pola sata dok se krumpir ne zapeče
Dobar tek!
Dobar je. Imas puno tipfelera u tekstu. I onaj dio.. Kupila sam ribu potajice od svoje obitelji…promijeni. Ispada da si je od njih kupila
10. 5. 2013., u 11:58, “Dok kuham…” napisao:
> >