Razmišljala sam kako bih mogla biti pretenciozna pa ovom kolaču dodati cvjetove lavande. Kako bi to sjajno i pomodno zvučalo! No u njega ne idu cvjetovi lavande. Nije da ne bi mogli, jer kolač svojim sastojcima snažno asocira na Dalmaciju i Mediteran i lavanda bi bila nekakav prirodni slijed. Možda jednom i pokušam.
Recept sam dobila od kolegice i prijateljice pa otud i naslov. Mislim da je ona porijeklom Dubrovkinja, a je li to i ova torta, zaboravila sam je upitati. Ono što je meni čini posebnom jest jednostavnost, tako je nekako rustikalna i starinska. Ne odmaže niti činjenica da volim sve što ima neke veze s limunom. I bit ćete gotovi unutar 60 minuta. Može se jesti i topla, može trajati više dana, a razmišljam da je u buduće služim s nekom kremom od sira.
Janjina torta od limuna, badema, maslinovog ulja i prošeka
Sastojci
- 3 jaja
- 2 limuna
- 10 dkg badema
- 10 dkg šećera
- 10 dkg brašna
- 1 dl maslinovog ulja
- 1 prašak za pecivo
- pola dl prošeka
Pomiješati jaja i šećer dok nisu pjenasti. Dodati maslinovo ulje, sok i ribanu koricu jednog limuna. Dodati bademe, brašno i prašak za pecivo. Smjesu uliti u namašćeni kalup za tortu. Peći na temperaturi od 160 stupnjeva nekih 50 minuta. Drugi limun narezati na vrlo tanke kolutove i namočiti u prošek. Kad je torta pečena, preliti je prošekom i po njoj poslagati kolutove limuna.
Razmišljam ne bi li bilo dobro kriške limuna kratko zakuhati u prošeku da budu mekše i da se stvori sirup?
Dobar tek!