Janjina torta od limuna, badema, maslinovog ulja i prošeka

IMG_5771Razmišljala sam kako bih mogla biti pretenciozna pa ovom kolaču dodati cvjetove lavande. Kako bi to sjajno i pomodno zvučalo! No u njega ne idu cvjetovi lavande. Nije da ne bi mogli, jer kolač svojim sastojcima snažno asocira na Dalmaciju i Mediteran i lavanda bi bila nekakav prirodni slijed. Možda jednom i pokušam.

Recept sam dobila od kolegice i prijateljice pa otud i naslov. Mislim da je ona porijeklom Dubrovkinja, a je li to i ova torta, zaboravila sam je upitati. Ono što je meni čini posebnom jest jednostavnost, tako je nekako rustikalna i starinska. Ne odmaže niti činjenica da volim sve što ima neke veze s limunom. I bit ćete gotovi unutar 60 minuta. Može se jesti i topla, može trajati više dana, a razmišljam da je u buduće služim s nekom kremom od sira.

Janjina torta od limuna, badema, maslinovog ulja i prošeka

Sastojci

  • 3 jaja
  • 2 limuna
  • 10 dkg badema
  • 10 dkg šećera
  • 10 dkg brašna
  • 1 dl maslinovog ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • pola dl prošeka

tortaPomiješati jaja i šećer dok nisu pjenasti. Dodati maslinovo ulje, sok i ribanu koricu jednog limuna. Dodati bademe, brašno i prašak za pecivo. Smjesu uliti u namašćeni kalup za tortu. Peći na temperaturi od 160 stupnjeva nekih 50 minuta. Drugi limun narezati na vrlo tanke kolutove i namočiti u prošek. Kad je torta pečena, preliti je prošekom i po njoj poslagati kolutove limuna.

Razmišljam ne bi li bilo dobro kriške limuna kratko zakuhati u prošeku da budu mekše i da se stvori sirup?

Dobar tek!

Oglasi
Ovaj unos je objavljen u Hrana i druge riječi, Slatko i označen sa , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s