Lignje (i kozice) s graškom

IMG_2309

Seppie coi piseli alla Romana (sipe s graškom). Zapravo se radi o pripremi sličnoj kao u tom receptu, ali sam dodala kozice. Jednostavno zato jer sam ih vidjela i nisam im mogla odoljeti. Slatkoća zrelih ljetnih rajčica, graška i kozica, neodoljiva je!

Ranije sam uvijek ovo jelo radila bez graška, kao nekakve “lignje na saft”, dodavala svašta – tunu, kapare, masline, dagnje… mogućnosti su nebrojene, a kao prilog uvijek sam posluživala – palentu. U potrazi za nešto laganijom, po pitanju glikemijskog indeksa i regulacije tjelesne težine zdravijom verzijom, odlučila sam dodati grašak i eliminirati palentu.

Htjela bih se nadalje baviti upravo tim – zanimljivim i ukusnim jelima koja su ujedno dobra za one koje bi željeli izgubiti kilograme.

Nisam pobornik gladovanja, preskakanja obroka, dijeta s malo kalorija, isključivosti, … generalno govoreći – mučenja. Mislim da možemo i dobro jesti i gubiti na težini i da problem nije uvijek u tome KOLIKO jedemo, nego ŠTO zapravo jedemo.

 

Sastojci (za dvije osobe)

  • 300 g lignji
  • 300 g kozica
  • sok od rajčica
  • nekoliko sušenih rajčica (opcija)
  • mala glavica luka
  • dva češnja češnjaka
  • nekoliko grančica peršina
  • sol, papar
  • bijelo vino 1 dl

 

IMG_2307

Priprema

Kozice popržiti na žlici maslinovog ulja pa kad dobiju lijepu rumenu boju i fino zamirišu, maknuti iz posude. U istoj posudi kratko popržiti sitno sjeckani luk, a na kraju mu dodati i sjeckani češnjak. Nakon nekih 10 ak minuta pirjanja na sasvim laganoj vatri, ubaciti očišćene i sitno narezane lignje te ih pirjati kraće vrijeme. Dodati kozice, podliti bijelim vinom, a kad ispari pasiranim rajčicama. Nekoliko sušenih rajčica dodala sam radi jače i mirisnije arome. Prema ukusu oprezno posoliti i doliti malo vode te ubaciti grašak. Kuhati sve zajedno dok grašak ne omekša. Neposredno prije posluživanja posuti svježim, usitnjenim peršinom.

Poslužiti uz salatu od rajčica ili pečenih paprika.

Dobar tek!

IMG_2308

 

 

 

Oglasi
Ovaj unos je objavljen u Hrana i druge riječi, Riba, Slano i označen sa . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s