Seppie coi piseli alla Romana (sipe s graškom). Zapravo se radi o pripremi sličnoj kao u tom receptu, ali sam dodala kozice. Jednostavno zato jer sam ih vidjela i nisam im mogla odoljeti. Slatkoća zrelih ljetnih rajčica, graška i kozica, neodoljiva je!
Ranije sam uvijek ovo jelo radila bez graška, kao nekakve “lignje na saft”, dodavala svašta – tunu, kapare, masline, dagnje… mogućnosti su nebrojene, a kao prilog uvijek sam posluživala – palentu. U potrazi za nešto laganijom, po pitanju glikemijskog indeksa i regulacije tjelesne težine zdravijom verzijom, odlučila sam dodati grašak i eliminirati palentu.
Htjela bih se nadalje baviti upravo tim – zanimljivim i ukusnim jelima koja su ujedno dobra za one koje bi željeli izgubiti kilograme.
Nisam pobornik gladovanja, preskakanja obroka, dijeta s malo kalorija, isključivosti, … generalno govoreći – mučenja. Mislim da možemo i dobro jesti i gubiti na težini i da problem nije uvijek u tome KOLIKO jedemo, nego ŠTO zapravo jedemo.
Sastojci (za dvije osobe)
- 300 g lignji
- 300 g kozica
- sok od rajčica
- nekoliko sušenih rajčica (opcija)
- mala glavica luka
- dva češnja češnjaka
- nekoliko grančica peršina
- sol, papar
- bijelo vino 1 dl
Priprema
Kozice popržiti na žlici maslinovog ulja pa kad dobiju lijepu rumenu boju i fino zamirišu, maknuti iz posude. U istoj posudi kratko popržiti sitno sjeckani luk, a na kraju mu dodati i sjeckani češnjak. Nakon nekih 10 ak minuta pirjanja na sasvim laganoj vatri, ubaciti očišćene i sitno narezane lignje te ih pirjati kraće vrijeme. Dodati kozice, podliti bijelim vinom, a kad ispari pasiranim rajčicama. Nekoliko sušenih rajčica dodala sam radi jače i mirisnije arome. Prema ukusu oprezno posoliti i doliti malo vode te ubaciti grašak. Kuhati sve zajedno dok grašak ne omekša. Neposredno prije posluživanja posuti svježim, usitnjenim peršinom.
Poslužiti uz salatu od rajčica ili pečenih paprika.
Dobar tek!