Zapečena tjestenina sa cvjetačom, sirom i aromatičnim mrvicama od kruha i pancete

Kruži netom jedan pomalo patetičan tekst nepoznatog autora kojeg ću prekopirati:
“SAMO MAMA?? ….. Ne mogu podnijeti kad ljudi kažu: “Ti si samo mama?” Da, ja sam mama ! …To me čini budilnikom, kuharicom, spremačicom, konobaricom, učiteljicom, medicinskom sestrom, sudcem, majstorom, fotografom, savjetnikom, planerom dogadjanja, dekoraterom, frizerom, osobnim asistentom, bankarom, i ja sam ta koja ojtera Baba Rogu….. Ja nisam plaćena , nemam godišnji odmor ili bolovanje….Radim dan i noć…. Ja sam na raspolaganju 24sata7 dana i ostatak mog života. To je “samo “BITI MAMA !… Ja mogu biti ništa za vas, ali ja sam sve to za nekoga .”
samo mamaMislim na taj tekst dok se spremam za posao i u 6 i 15 ujutro po mrklom mraku, na prstima hodam po kući, a moja odjeća, ključevi, torba, naočale…sve je unaprijed pripremljeno kako ne bih previše šetala, ne daj bože palila svjetla, radila buku, ukratko- ništa što bi probudilo moje dijete (naravno da je ovo naučeno metodom skupih pokušaja i pogrešaka kad u mraku zimskog jutra shvatite da su vam naočale ostale u sobi djeteta koje spava i vrlo je lakog sna ili da nemate pojma gdje su vam ključevi od auta.) Sjetim ga se i dok punimo kadicu u 3 ujutro ne bi li joj skinuli temperaturu: iako već treći dan nitko ne spava, ja ću opet ustati 6 ujutro i otići na posao. U mom poslu nema privilegije, toliko drage u hrvatskom narodu, zvane- bolovanje. Neću ni naglašavati kako je zahtijevan i odgovoran, vjerojatno je svakome njegov posao takav. A kad dođem kući, ma zamisli čuda, još moram i kuhati i spremati i čistiti i biti sve ono što je nabrojala patetična “samo mama”. Kad vidim hrpu koja čeka na peglanje i progresivno se povećava, rekao bi Bukowski u predivnim srpskim prijevodima svojih sjajnih knjiga- “pripadne mi muka”. Moram li vam objašnjavati koliko je teško bilo ostaviti svoje dijete nekome na čuvanje i koliki je stres i meni i njoj i cijeloj obitelji bio moj povratak na posao? Nitko nije ja, Mama s velikim M, ergo- nitko nije dovoljno dobar, možda ne toliko mojoj kćeri: nitko nije dovoljno dobar meni! Nitko ne zna što moje dijete voli jesti, kako najradije zaspi, s čime se najviše voli igrati… Ma kakva baka i kakva nona! A tek ostaviti je nekoj posve nepoznatoj ženi? Koja će je sigurno već drugi dan sjesti u auto, prošvercati preko granice i prodati je nekom neplodnom paru u Adelaideu! U NAJMANJU RUKU! A ja ću onda biti ona tragična mater čiju sliku s djetetom šerate po fejsbuku! ( ja sam imala sreće, moje dijete čuva divna i draga i pouzdana osoba, ali mogao je biti i australski neplodan par!!)
I moja mama je bila “zaposlena” mama. I još k tome samohrana. A nije bilo dana bez skuhanog ručka, uredne odjeće, pomoći pri učenju, vozikanja na slobodne aktivnosti, zajedničkih večeri uz stare filmove, nije bilo priredbe na kojoj nam nije pljeskala, rođendana na kojem nismo imale najljepšu tortu, a isto tako nije bilo dana da nije otišla na posao. Ne sjećam se nijednog njenog bolovanja, a čak niti godišnje odmore nije koristila do kraja.
Ova zemlja ima ogroman broj nezaposlenih žena, ali izuzmemo li ženski udio u tih stravičnih 370 tisuća koji na žalost ima objektivno opravdanje, tko su zapravo žene koje mogu biti- samo mame? Ako mene pitate, isključivo one čiji muževi ili roditelji ili one same imaju dovoljno novaca koji im omogućuje da si tu privilegiju mogu priuštiti. Nijedna normalna mama niti očekuje, niti traži da joj vrijeme s njenim djetetom bude plaćeno, jer na koncu ono nema cijenu. Niti da nam se zbog majčinstva dižu spomenici. Kolike divne žene bi željele i trebale imati djecu, a to ne mogu!
No bojim se da autorica ovog pamfletića zapravo ima drugi problem: kompleks što na poslovnom i obrazovnom planu nije daleko stigla. Ali to će morati ili preboljeti, ili nešto u vezi s tim konkretno poduzeti, a ne maltretirati pošten svijet i cmoljiti putem interneta.
Jer i ja sam ” i budilica i kuharica, spremačica, konobarica, učiteljica, medicinska sestra, sudac, majstor, fotograf, savjetnik, planer dogadjanja, dekorater, frizer, osobni asistent, bankar i ja sam ta koja ojtera Baba Rogu…”. Niti ja nisam za to plaćena. Ali uz sve to odem i na posao i vrlo ga odgovorno odradim. I smatram da je to baš super i ne tražim ni od koga da mi plješće; bio je to moj izbor i vrlo sam zadovoljna njime.
Kad ste zaposlene mame, odlično vam dođe Jamie Oliverova kuharica Sve za 30 minuta. Dobro, znam, vječno drvim po Jamie Oliveru, ali ova je kuharica za mene zbilja – otkriće! Jela su brza, maštovita i fina. I zbilja sve stignete za 30 minuta.
Zato danas jedno fino, brzinsko jelo s namirnicom koju ljudi baš ne vole, a čini mi se i rijetko povezuju s tjesteninom.
Zapečeni makaroni sa cvjetačom, sirom i mrvicama aromatične, hrskave pancete i kruha
Sastojci
  • 1 manja glavica cvjetače
  • 10 dkg dimljene pancete
  • 15 dkg naribanog sira edamera, gaude ili trapista
  • 1 čašica kiselog vrhnja
  • 2 češnja češnjaka
  • ružmarin, sol, papar
  • maslinovo ulje
  • 3 kriške kruha
  • 500 g penne lisce
fotografijaU kipuću, slanu vodu stavite kuhati tjesteninu zajedno sa cvjetačom koju ste rasčetvorili i okrenuli zelenim listovima prema dolje. Kuhajte prema uputi na kutiji za tjesteninu. Za to vrijeme kriške pancete pecite u pećnici, u posudi u kojoj ćete kasnije zapeći paštu, na 220 stupnjeva, dok ne postanu lijepe, zlatno smeđe i hrskave. Odložite na papirnati ubrus. U multipraktik ubacite kriške kruha, ružmarin, mlaz maslinovog ulja i pancetu te izmiksajte dok ne dobijete aromatične, krupne mrvice. Kada su tjestenina i cvjetača kuhani, ocijedite ih, ali nešto vode u kojoj su se kuhali ostavite sa strane. U posudi u kojoj se pekla panceta raspodijelite tjesteninu i cvjetaču, a cvjetaču grubo nagnječite vilicom ili gnječilicom za krumpir. Naribajte sir. U posudici pomiješajte vrhnje, nešto vode u kojoj su se kuhale tjestenina i cvjetača, sitno sjeckani češnjak i naribani sir. Sve polijte po tjestenini i dobro promiješajte. Naribajte parmezan i pospite ga po tjestenini i cvjetači. Zatim sve ne štedeći pospite mrvicama kruha, pancete i ružmarina. Zapecite u pećnici 10 ak minuta na višoj poziciji, pod grillom.
Dobar tek!
Ovaj unos je objavljen u Hrana i druge riječi, Slano, Tjestenina i označen sa , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

2 odgovora na Zapečena tjestenina sa cvjetačom, sirom i aromatičnim mrvicama od kruha i pancete

  1. Povratni ping: Zapečena tjestenina sa cvjetačom, sirom i aromatičnim mrvicama od kruha i pancete | jadranka13s

  2. Senka napisao:

    Pozdrav,

    Nedavno smo lansirali stranicu Svajela.hr, što je tražilica recepata sa blogova i stranica web s receptima. Primjetili smo da imate super recepte na Vašem blogu koje bih voljeli indexirati na našoj stranici. Ako želite saznati više o nama i kako se prijavit, molimo Vas da posjetite našu stranicu ovdje: http://www.svajela.hr/ ili da nam pošaljete email na info@svajela.hr.

    S poštovanjem,
    Senka

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s